De verplichting van dialoog tussen de ouders/(verzorgers) en kind in de Islam

De verplichting van dialoog tussen de ouders/(verzorgers) en kind in de Islam.

 

De mens houdt van nature van discussie en dialoog, voor een goede samenleving is dialoog tussen verschillende soorten gemeenschappen van groot belang. Dialoog behoort op een goede respectvolle manier te worden gevoerd. In de Koran zien we veel verzen die betrekking hebben op dialoog, in verschillende verzen informeert De Almachtige ons in Zijn nobele boek Hij zegt,(interpretatie):”EN SPREEKT HET GOEDE TOT DE MENSEN” (hoofdstuk De Koe vers 83), in een ander vers ”NODIG UIT TOT DE WEG VAN JOUW HEER,MET WIJSHEID EN GOED ONDERRICHT,EN WISSEL MET HEN VAN GEDACHTEN OP DE BESTE WIJZE.VOORWAAR, JOUW HEER WEET HET BESTE WIE VAN ZIJN WEG AFGEDWAALD IS EN HIJ WEET BETER WIE DE RECHTGELEIDEN ZIJN.”( hoofdstuk de Bij vers 125). In een ander vers ”EN REDETWIST NIET ANDERS DAN OP DE BESTE WIJZE MET DE LIEDEN VAN DE SCHRIFT, BEHALVE MET DE ONRECHTPLEGERS ONDER HEN. EN ZEG: ”WIJ GELOVEN IN WAT AAN ONS IS NEERGEZONDEN  EN IN WAT AAN JULLIE IS NEERGEZONDEN; EN ONZE GOD EN JULLIE GOD IS ÉÉN, EN WIJ HEBBEN ONS AAN HEM OVERGEGEVEN”.(Hoofdstuk De Spin vers 46). Verder zitten er nog vele voorbeelden in de Koran die betrekking hebben op de dialoog, het voeren van de dialoog en de waarde van de dialoog. Als we zien dat de dialoog tussen verschillende gemeenschappen nodig is en van groot belang is dan is dit binnenshuis in het gezin nog belangrijker en zelfs van cruciaal belang. De ouders/verzorgers dienen met hun kind van jongs af aan in dialoog te gaan, vooral nu we in een tijd leven waarin veel kinderen kunnen worden beïnvloed door allerlei soorten zaken zoals tv, smartphones, (en vooral) internet/sociale media. Het is de bedoeling dat de ouders op een zodanige manier met hun kind in dialoog gaan zodat de band tussen ouder en kind wordt gebouwd op vertrouwen en liefde en wederzijds respect. Op deze manier zal het kind leren om met zijn ouders in dialoog te gaan, vervolgens is de drempel voor vragen of advies aan de ouders laag en kan het kind met een goed gevoel bij de ouder terecht als hij/zij  voor moeilijkheden of bepaalde dillema’s komt te staan in het leven. Een goede band tussen ouder en kind voorkomt ook dat het kind advies of raad gaat zoeken bij mensen die misschien helemaal geen goede bedoelingen hebben wat vervolgens het kind kan schaden negatieve vormen kan aannemen .De jongeren moeten zich ervan bewust zijn dat er niemand anders is die meer goeds voor hun wenst dan hun eigen ouders!

 

Aantal punten m.b.t het voeren van dialoog tussen de ouders en de kind:

 

1)de kinderen tijd gunnen om te vragen en ze uit laten praten, de kinderen laten voelen dat je het fijn vind dat ze je zaken vragen, en hun bedanken voor het feit dat ze dit doen, en vervolgens een zo goed mogelijk advies/raad/antwoord proberen te formuleren zodanig dat het kind daar baat bij heeft. Als de ouder de dialoog met het kind verwaarloost dan zal het kind elders beïnvloed worden met allerlei soorten negatieve zaken. Het kind moet van de ouders het gevoel krijgen dat het ten alle tijden bij hun terecht kan,in feite moet men behalve ouder ook een soort van vertrouwenspersoon zijn van zijn kind.

 

2)De ouder moet ervoor waken het kind niet te kwetsen door bijv. te beledigen of te schelden,en te schreeuwen en nog erger om ze uit huis te zetten! De ouder raakt op deze manier namelijk volledig de controle kwijt over zijn kind wat ver strekkende negatieve gevolgen kan hebben. We moeten ons herrineren aan de woorden van onze Profeet Mohammad s.a.w die ons heeft geleerd: ” niet boos worden , niet boos worden, niet boos worden”.In de Koran vinden we ook dialoog terug tussen ouder en kind, als we deze verzen aanhalen zien we dat dit ten alle tijden op een respectvolle en liefdevolle manier wordt gedaan.voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld in surat houd vers 42 waarin de Almachtige Zegt:((interpretatie)”EN ZIJ VAARDEMET HEN UIT, OP DE GOLVEN ZO HOOG ALS BERGEN, EN NOEH RIEP TOT ZIJN ZOON DIE ALLEEN (OP HTE LAND) STOND: O MIJN ZOON, KOM BIJ ONS AAN BOORD EN BEHOOR NIET TOT DE ONGELOVIGEN”. In surat loukman vers 16/17  Zegt de Almachtige:(interpretatie)”(LOEQMAN ZEI:)” O MIJN ZOON, OOK AL IS ER IETS DAT SLECHTS HET GEWICHT VAN EEN MOSTERDZAADJE HEEFT, DAT ZICH IN EEN ROTS BEVINDT, OF IN DE HEMELEN, OF IN DE AARDE: ALLAH ZAL HET TEVOORSCHIJN BRENGEN. VOORWAAR, ALLAH IS ZACHTMOEDIG ALWETEND, O MIJN ZOON, ONDERHOUD DE SHALAT, EN ROEP OP TOT HET GOEDE EN WEERHOUD VAN HET VERWERPELIJKE,EN WEES GEDULDIG MET WAT JOU TREFT, VOORWAAR DAT BEHOORT TOT DE AANBEVOLEN DADEN.”

 

Advies van de Profeet Mohamad s.a.w aan het kind dat voor hem s.a.w zat te eten:  ” o jongen, noem de naam van Allah(bij het eten), eet met jouw rechterhand, en eet van jouw eigen plek op het bord”.

Tenslotte, het resultaat van de dialoog binnen het gezin moet gebouwd zijn op wederzijds respect zijn, zodat dit ook zijn positiviteit zal uitstralen buitenhuis dus ook in de samenleving, als daarentegen binnen het gezin geen ruimte is voor dialoog en geen wederzijds respect is tussen ouder en kind dan zal dit ook buitenshuis in de samenleving worden uitgestraalt.

 

 

Moge Allah swt ons belonen met al het goede, ons leiden, en ons behoeden van het kwaad. amin amin amin walhamdoulilahirabil3alamien.