Vrijdagpreek 1 oktober 2021 De glimlach en de positieve impact op jezelf en op anderen

De glimlach en de positieve impact op jezelf en op anderen

Eén van de vele liefdadigheden die geen geld kost, is de glimlach.

Er is overgeleverd door Abu Dhar al-Ghifari, moge Allah tevreden met hem zijn, dat de Boodschapper van Allah, moge Allah hem zegenen en vrede schenken, zei: “Een glimlach jegens je broeder is liefdadigheid.” At-Tirmithi

De term “broeder” in deze overlevering, is een algemene term. Dit kan je broer in bloed zijn, je broeder in de islam of je broeder in de mensheid zijn, er is geen verschil.

De glimlach heeft een verlichtend effect op je lichaam en geest. Het verlicht je pijn, het doet je zorgen vergeten en je kan je drukke dagen beter doorstaan!

Glimlachen was ook één van de eigenschappen van onze geliefde Profeet vrede zij met hem en wij volgen hem dus hierin. Hij begroette iedereen met een glimlach, de metgezellen zagen hem altijd vrolijk en glimlachend.

Er is overgeleverd door Abdullah ibn al Haarith moge Allah tevreden met hem zijn, die zei: Ik heb niemand méér zien glimlachen dan de Profeet vrede zij met hem. At-Tirmithi

Ook heeft Jarir ibn Abdullah al Bajali moge Allah tevreden met hem zijn gezegd: sinds ik de Islam omarmde, telkens als de Profeet vrede zij met hem mij zag, glimlachte hij. Muslim

Weet beste broeders en zusters, de glimlach is de boodschap van vriendelijkheid, goede waarden en normen en beschaafdheid. De glimlach is de enige taal die geen vertaling nodig heeft en geen uitleg vereist.

De glimlach is de sleutel waarmee je de harten van anderen kan winnen. De glimlach heeft een groot gewicht in het positief beïnvloeden van – en communiceren met anderen. De glimlach is een gunst dat leidt tot het genoegen en welbehagen van Allah swt.

Er is overgeleverd door Abu Dhar al-Ghifari moge Allah tevreden met hem zijn, dat de Profeet vrede zij met hem zei: “minacht niets van goedheid, zelfs niet het ontmoeten van je broeder met een vrolijk gezicht” (m.a.w. glimlachend). Muslim

Zelfs psychologen en artsen hebben belangrijke zaken ontdekt en bereikt op basis van wetenschappelijke studies. Ze kwamen namelijk tot de conclusie dat het behouden van de glimlach één van de oorzaken is van geluk, succes, psychologische stabiliteit, sterke persoonlijkheid en de kracht hebben om te overtuigen, dat wederom wijst op zelfvertrouwen.

Ook beschermt de glimlach tegen vele ziektes, denk maar aan diabetes, bloeddruk, angst en hartfalen.

Allah swt heeft Zijn Boodschapper vrede zij met hem geprezen en beschreven in de Koran met zachtaardig en vriendelijk. Allah swt zegt in soerah aal-Imraan, vers 159:

فَبِمَا رَحۡمَةٖ مِّنَ ٱللَّهِ لِنتَ لَهُمۡۖ وَلَوۡ كُنتَ فَظًّا غَلِيظَ ٱلۡقَلۡبِ لَٱنفَضُّواْ مِنۡ حَوۡلِكَۖ

“En door de Genade van Allah ging jij vriendelijk (en liefdevol) met hen om. (Maar) als je streng en hardvochtig tegen hen was geweest, dan hadden zij zich van je afgekeerd”

We vragen Allah de Almachtige om ons tot degenen te maken die de woorden die ze hebben gehoord omzetten in betere daden en ons tot de rechtgeleidenen doet behoren.