vrijdagpreek 10 mei 2019

             Ramadaan, de maand van opvoeding en vroomheid

Geprezen is Allah, die ons de kans heeft gegeven om deze heilige maand te mogen meemaken zodat we het beste er van uit kunnen halen. Allah de Verhevene zegt in soerah Al Baqarah vers 185:

{ شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَىٰ وَالْفُرْقَانِ }

Deze prachtige en glorieuse maand, waarin de deuren van het paradijs geopend worden en de deuren van de hel gesloten worden. De maand waarin de duivels worden vastgeketend. De vastenden mogen zich gelukkig prijzen, omdat ze met het vasten zichzelf tegen het vuur beschermen en ze het recht verwerven bij Allah om het paradijs te mogen betreden via de deur dat enkel voor de vastenden bestemd is. Imam Al Bukhari en Muslim hebben overgeleverd dat de profeet vrede zij met hem zei: “Er is een deur om het paradijs te betreden die Rayaan heet, deze deur is enkel bestemd voor de vastenden, enkel zij mogen via deze deur naar binnen, eens ze binnen zijn wordt deze deur gesloten zodat niemand anders binnen kan.”

Weet beste moslims, dat jullie vasten een reden is om jullie zonden te doen vergeven, er werd overgeleverd door Abu Hurayrah die ons vertelt dat de profeet vrede zij met hem zei: “Wie de maand Ramadaan vast omwille van het geloof en in de hoop op een beloning, zijn zonden worden vergeven.” Overgeleverd door Al Bukhari en Muslim.

Een ander voordeel van het vasten is dat het in feite jouw ziel verbetert en verfijnt en deze naar de status van vroomheid zal verheven. Allah de Verhevene vertelt ons in soerah Al Baqarah vers 183:

{ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ }

Vroomheid is dus een zeer belangrijk en prominent eigenschap tijdens deze maand waarin de wijsheid achter het vasten zit en nog veel meer. Zo bescherm je jezelf van het vuur door Allah’s bevelen te gehoorzamen en je van de verboden zaken weg te houden. Vasten speelt ook een rol in het vormen en hebben van geduld, van zonsopgang tot zonsondergang moet een moslim zich onthouden van alles wat daarvoor toegestaan was (zoals eten, drinken, gemeenschap,…) , en dit allemaal om Allah’s tevredenheid te zoeken en dichter bij Hem te zijn. Allah de Verhevene zegt in soerah Al Baqarah vers 187:

{ وَكُلُوا وَاشْرَبُوا حَتَّىٰ يَتَبَيَّنَ لَكُمُ الْخَيْطُ الْأَبْيَضُ مِنَ الْخَيْطِ الْأَسْوَدِ مِنَ الْفَجْرِ }

Geduld, vasten leert ons om geduld te hebben tijdens de maand Ramadaan en zich te onthouden van al wat toegestaan was, je leert ook je weerstaanbaar te maken tegen al het verbodene.

Eén unie, het vasten leert je ook om één gemeenschap te vormen, je ziet geen verschil in de gemeenschap want iedereen houdt zich aan het vasten, van zonsopgang tot zonsondergang. Er is geen verschil tussen arm en rijk en dat maakt het sociaal contact onderling gemakkelijker.

Menselijkheid, het vasten leert je ook om je bezig te houden met arme mensen, ze meer aandacht te geven en te helpen. Je voelt wat ze voelen en probeert hier iets aan te doen.

Controle, het vasten leert je ook om jezelf te controleren en in bedwang te houden, vandaar dat we ons ook onthouden van het eten en drinken. Een moslim houdt zich weg van de zonden en houdt zich zelf in bedwang. Er is overgeleverd door Abu Huraiyrah die vertelt dat de profeet vrede zij met hem zei: “Als iemand van jullie vast, gebruik dan geen kwetsende taal noch zou je boos moeten worden, en als iemand iets kwestend zegt, antwoord dat je vast”. overgeleverd door Al Bukhari en Muslim

De profeet vrede zij met hem was een zeer vrijgevende en genereuze persoon en het meest vrijgevend was hij tijdens de maand Ramadaan, toen hij de engel Djibriel ontmoette om hem de Koran te onderrichten, de profeet vrede zij met hem was nog vrijgeviger en guller dan de wind.

Weet beste moslims dat vrijgevigheid in al zijn vormen een goede eigenschap is tijdens de maand Ramadaan, zo ben je vrijgevig met het nachtgebed, de Koran te lezen, smeekbeden te verrichten, giften te doen, de moskee bezoeken en nog veel meer!

We worden tijdens de maand Ramadaan ook opgevoed om het nachtgebed te verrichten, er werd overgeleverd door Abu Huraiyrah over de profeet vrede zij met hem die zei: “Wie tijdens de maand Ramadan het nachtgebed verricht vanuit zijn geloofsovertuiging en in de hoop op een beloning, zijn zonden zullen vergeven worden”. Daarom zijn de nachten van de maand Ramadaan de belangrijkste nachten van het jaar, en de beste daden worden hierin verricht zodat de gelovige dichter bij Allah is. Als je het volledig nachtgebed (taraweeh) in de moskee samen met de moslimgemeenschap en de imam verricht, is jou beloning evengroot als het bidden van een volledige nacht.

Mogen wij Allah vragen om ons hierin te helpen zodat we het beste uit deze gezegende maand kunnen halen en Allah onze daden zou accepteren en aanvaarden, ameen.