Vrijdagpreek 11 Februari 2022

In de naam van Allah de barmhartige

Vaarwel Ryan

Vandaag hebben we het over het kind dat miljoenen mensen van hem hielden en met hem sympathiseerden, ze kenden alleen zijn naam en leeftijd. Het kind dat miljoenen mensen live, van moment tot moment, zijn reddingsactie om hem uit de put te halen volgden. Het kind dat miljoenen mensen smeekten voor zijn verlossing. Ze verheugden zich over zijn vertrek uit de put, maar minuten later vergoten ze tranen bij het horen van het nieuws van zijn dood.

Het verhaal van dit kind zal één van de wonderen van deze tijd blijven. Dit kind bevestigde aan iedereen de betekenis van menselijke eenheid en trok de aandacht van iedereen met hun verschillende neigingen, culturen, landen, religies en talen. We rouwden allemaal om wat er met dit kind gebeurde tijdens de pijnlijke dagen die hij alleen doorbracht op de bodem van de put.

We rouwden ook om de pijn van zijn ouders en zijn familie. We rouwden en huilden toen we het nieuws van zijn dood hoorden. In Sahih al-Bukhari op gezag van Abu Hurairah, moge Allah tevreden met hem zijn, dat de Boodschapper van Allah, saw zei: “Ik heb geen beloning voor mijn trouwe dienaar als ik zijn klas volg van onder de mensen van deze wereld en zoek hem dan op, behalve in het Paradijs.”

Al-Tirmidhi op gezag van Abu Mousa, moge Allah tevreden met hem zijn, dat de Boodschapper van Allah saw, zei: “Als de zoon van een dienaar sterft, zegt Allah tegen zijn engelen: Hebben jullie de zoon van Mijn dienaar gevangengenomen? Ze zeggen: Ja, hij zegt: Heb je de vrucht van zijn hart genomen? Zij zeggen: Ja, hij zegt: Dus wat zei Mijn dienaar? Ze zeggen: Prijs u, en neem het terug, dus Allah swt zegt: Bouw voor Mijn dienaar een huis in het Paradijs, en noem het: Huis van Lof.” Proficiat aan de ouders van Ryan, met dit goede nieuws.

De kwelling met verlies is een soort kwelling die Allah swt opsomde en ons leerde hoe ermee om te gaan. Allah swt zei: {En Wij zullen jullie zeker beproeven met iets van vrees, honger, vermindering van bezittingen, levens en vruchten. Maar geeft verheugende tijdingen aan de geduldigen.” (Al-Baqarah 155/157). Allah leert ons dat beproeving met goed en kwaad het vermogen van mensen om geduldig te zijn kan testen wanneer rampspoed neerdaalt. Allah swt zei: {Iedere ziel zal de dood ervaren en Wij stellen jullie op de proef met het slechte en het goede, als een beproeving, en tot Ons worden jullie terugkeer.} Al-Anbiyaa 35

We baden tot Allah dat het kind Rayan zou overleven en veilig uit de put zou komen, Allah swt koos Ryan naast hem. Allah swt koos Rayyan om via de smalle bodem van de put om naar een paradijs die zo wijd als de hemel en de aarde te gaan. De gelovige is tevreden met het besluit van Allah swt, want dit is een van de zes pilaren van het geloof. De beproeving van het vijfjarige kind Rayan duurde vijf dagen, maar het heeft ons geweldige lessen nagelaten die we ons hele leven zullen leren. En we besluiten met te bidden voor Ryan, zijn ouders en iedereen die deze vijf dagen heeft gewerkt om Ryan te redden. Moge Allah iedereen belonen met kracht, geduld en standvastigheid. Amien Amien.