Vrijdagpreek 23 september 2022

En zeg aan Mijn dienaren dat te zeggen wat het beste is

 

Beste moslims, vandaag zullen we het hebben over een goddelijk gebod, zoals Allah de Verhevene ons heeft verteld in surat Al-Israa, vers 53:

{وَقُل لِّعِبَادِي يَقُولُوا الَّتِي هِيَ أَحْسَنُ ۚ إِنَّ الشَّيْطَانَ يَنزَغُ بَيْنَهُمْ ۚ إِنَّ الشَّيْطَانَ كَانَ لِلْإِنسَانِ عَدُوًّا مُّبِينًا}

“En zeg aan Mijn dienaren dat te zeggen wat het beste is, want de satan hitst op tot tweedracht onder hen; de satan is een verklaarde vijand van de mens.”

Dit gebod gaat over het kiezen van de beste woorden en de meest aardige manieren van communicatie, dialoog en alle soorten discussies onder mensen. Weet beste moslims, dat mooie woorden de harten veroveren en onderling wederzijds respect en vertrouwen bouwen. Verder onderhoudt dit ook de integriteit en zuiverheid van onze harten. Allah bevestigt dit nogmaals in surat Al-Baqarah vers 83:

{وَقُولُوا لِلنَّاسِ حُسْنًا}

“Spreekt tot de mensen ten goede”

En als iemand jou beledigt, is het niet de bedoeling dat je deze persoon ook begint te beledigen, maar je kiest voor een beter antwoord. Al Hasan Al Basri moge Allah hem genadig zijn, interpreteerde ‘het beste’, in vers 53 van surat Al-Israa “En zeg aan Mijn dienaren dat te zeggen wat het beste is”, dat je iemand niet mag beantwoorden op dezelfde slechte manier, maar wel met “moge Allah u vergeven”, “moge Allah u genadig zijn” of iets dergelijks. Met deze simpele gezegende woorden en korte antwoorden, sluit je de deuren voor vijandschap en haat en snij je als het ware de pas af voor de duivel wiens enigste doelstelling is vijandschap en haat te zaaien onderling en mensen tegen mekaar op te zetten. Allah de Verhevene zegt in surat Faatir vers 6:

{ إِنَّ الشَّيْطَانَ لَكُمْ عَدُوٌّ فَاتَّخِذُوهُ عَدُوًّا ۚ إِنَّمَا يَدْعُو حِزْبَهُ لِيَكُونُوا مِنْ أَصْحَابِ السَّعِيرِ}

“De satan is voor jullie een vijand. Neemt dus maar aan dat hij een vijand is. Hij roept zijn partij slechts op opdat zij in de vuurgloed zullen thuishoren.”

Verder is er overgeleverd door Abdullah ibn Mas’oed, moge Allah tevreden over hem zijn, dat de profeet Muhammad vrede zij met hem zei: ‘Een gelovige is niet iemand die opsteekt, noch vloekt, noch obsceen of onbeschaamd is’. Met opsteken wordt bedoeld dat deze persoon het altijd maar heeft over de minpunten en negatieve eigenschappen van iemand anders. Met obsceen wordt er bedoeld dat een persoon altijd lelijke woorden gebruikt en slechte daden verricht. En iemand die onbeschaamd is, is iemand die zich niet schaamt en niet verlegen is om het slechte dat hij gedaan of gezegd heeft. Overlevering door at-Tirmithi.

De naleving van dit gebod in geval van woede en zelfbeheersing, vinden we ook terug in een overleving waarin de profeet Muhammad vrede zij met hem antwoordde op de man die hem om advies vroeg, dat hij zichzelf moest beheersen en niet boos zou moeten worden.

Een moslim kan dus zichzelf beschermen wanneer hij boos wordt door zijn toevlucht van de duivel bij Allah te zoeken en om bescherming te vragen, zoals Allah de Verhevene ons heeft gezegd in surat Fussilat vers 36:

{ وَإِمَّا يَنزَغَنَّكَ مِنَ الشَّيْطَانِ نَزْغٌ فَاسْتَعِذْ بِاللَّهِ ۖ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ }

“En als jij door de satan wordt opgehitst, vraag dan Allah om bescherming; Hij is de horende, de wetende.”

Ten tweede kan je jezelf beschermen door de woedoe te verrichten, want de woedoe dooft de vlammen van woede, wat de aansteker van de duivel is.

Er werd overgeleverd door Abu Hurairah moge Allah tevreden over hem zijn, dat de profeet Muhammad vrede zij met hem zei: ‘Een persoon is niet sterk door te worstelen, maar een persoon is sterk wanneer hij zich kan beheersen bij woede.’

Tenslotte zijn de eersten die dergelijke mooie woorden en aandacht verdienen, de ouders, echtgenoot, echtgenote, je kinderen, je familieleden, je buren, je collega’s op het werk, je medestudenten, en alle andere mensen, maakt niet uit of je deze wel of niet kent.

We sluiten af door te zeggen dat het gebruik van mooie en positieve woorden enkel kunnen wijzen op iemand met een sterk persoonlijkheid en verstand, een zuivere geest die heel goed opgevoed werd.

Moge Allah ons leiden naar het beste moraal en allerbeste daden en ons afleiden van het kwade, Hij is het die onze gebeden aanhoort en met Zijn wil zal beantwoorden, ameen.