Vrijdagpreek 29 oktober 2022

Het belang van het Fadjr gebed

 

Een moslim verricht dagelijks zijn vijf verplichte gebeden. Het belangrijkste gebed is het Fadjr gebed, waarmee hij zijn dag opent, dus ook het meest lonende gebed. Echter in deze tijd zien we veel moslims die dit gebed verwaarlozen en er geen belang aan hechten. Als je ze vraagt of ze het Fadjr gebed gebeden hebben, krijg je als antwoord dat ze het nooit op tijd bidden, laat staan gezamenlijk in de moskee.

Allah de Almachtige heeft ons verteld in verschillende Koran verzen dat het Fadjr gebed een belangrijk onderdeel van je dag is. Het Fadjr gebed wordt waargenomen door de Engelen van de nacht en van de dag. Allah swt heeft gezegd in surat Al-Israa vers 78:

أَقِمِ ٱلصَّلَوٰةَ لِدُلُوكِ ٱلشَّمۡسِ إِلَىٰ غَسَقِ ٱلَّيۡلِ وَقُرۡءَانَ ٱلۡفَجۡرِۖ إِنَّ قُرۡءَانَ ٱلۡفَجۡرِ كَانَ مَشۡهُودٗ

“Verricht de gebeden van de middag tot de duisternis van de nacht en reciteer de Koran in de vroege ochtend. Waarlijk de recitatie van de Koran in de vroege ochtend wordt altijd gadegeslagen (door Engelen)”

Het volhouden en volharden in het verrichten van het Fadjr gebed gezamenlijk in de moskee, is een daad die je naar het paradijs brengt en beschermt tegen de hel. Umarah bin Ru’aibah moge Allah tevreden over hem zijn heeft verteld dat de profeet vrede zij met hem zei: ‘Niemand die bidt voordat de zon opkomt of voor zonsondergang zal het Hellevuur binnengaan.’ (hiermee wordt het Fadjr en Asr gebed bedoelt)

De Profeet vrede zij met hem heeft ook gezegd, dat de gelovigen die in duisternis en kou naar de moskee gaan om het gebed gezamenlijk te verrichten zullen als beloning in het Hiernamaals verlicht worden.

De moeder der gelovigen, echtgenote van onze geliefde Profeet vrede zij met hem, Aicha, moge Allah tevreden over haar zijn, heeft gezegd dat de profeet vrede zij met hem zei: ‘de twee raka’aats (voor) het fadjr gebed, zijn beter dan deze wereld’. Als de beloning voor deze 2 (Sunnah) raka’aat zo groot is, hoe zal dan de beloning voor het Fadjr gebed zijn!!

Abu Hurairah heeft overgeleverd dat de Profeet vrede zij met hem zei: ‘de gebeden die het zwaarst wegen voor de hypocrieten zijn het Fadjr gebed en het Icha gebed, als ze wisten welke beloning hierin te vinden was, gingen ze kruipend naar de moskee’. Wie het Fadjr gebed op tijd bidt, zal rekenen op de bescherming van Allah swt.

Het Fadjr gebed kent nog veel meer voordelen, deugden en beloningen. De wekker die ons wakker maakt om te gaan werken, moet ons ook wakker maken voor het Fadjr gebed, want dit is veel belangrijker. Zoals eerder vermeld, je dag begint met het Fadjr gebed, en afhankelijk hiervan, wordt je dag bepaald!

Moge Allah swt ons doen behoren tot de mensen die het Fadjr gebed op tijd verrichten, ameen.