vrijdag preek 21 december 2018 wees niet bedroefd

Vrijdagpreek 21/12/2018

Wees niet bedroefd

Bedroefdheid kan in veel gevallen bij een moslim leiden tot verwaarlozing van zijn geloof. Een persoon dat bedroefd is bevind zich in een zwakke kwetsbare situatie en het is onder meer om deze reden dat onze profeet Mohammed vzm zijn metgezel Abu bakr bevolen had om niet bedroefd tezijn tijdens hun verblijf in de grot. De Almachtige Zegt in Zijn nobele boek:<< ”TREUR NIET, VOORWAAR ALLAH IS MET ONS” >>Tauba vers 40

Het resultaat van deze advies van onze profeet Mohammed vzm was dat Allah swt de profeet en zijn metgezel abu bakr kracht gaf en hun vervolgens heeft laten zegevieren.

Deze vers ”la ta7zan inna allaha ma3ana” zou elke moslim zich moeten herinneren in tijden van droefenis en verdriet. Het geeft de moslim hoop en kracht om door te gaan en tegenslagen te overwinnen.

Oorzaken waarom een persoon bedroefd/verdrietig kan wordt:

1- Een reden van bedroefdheid kan een straf zijn van Allah swt omdat een persoon haram zaken verricht, en elk persoon weet van zichzelf wat voor soort haram zaken hij of zij verricht.

Men kan ook bestraft worden door Allah swt met bedroefdheid als hij/zij andere mensen tot last is, zowel fysiek als mentaal.

2-Een andere oorzaak van bedroefheid is als een onderdrukt persoon da3wa doet over de onderdrukker!

3- De rechten van Allah swt verwaarlozen is direct een oorzaak van bedroefdheid, bijvoorbeeld de gebeden niet (of niet ) op tijd bidden, roddelen, liegen, niet vasten , handelen met rente, overspel etc etc. Dit zijn allemaal zaken die in het hart van een moslim bedroefdheid nestelen.

4- Als moslim ver van Allah swt verwijderd is dan is dit ook wederom direct een oorzaak van een leven vol met bedroefdheid, de Almachtige Zegt hieromtrent in Zijn nobele boek:

<< ”HIJ (ALLAH) ZEI: ”DAALT HIERUIT AF, TEZAMEN, ONDER JULLIE ZAL DE EEN DE VIJAND ZIJN VAN DE ANDER. MAAR ALS VAN MIJ LEIDING TOT JULLIE KOMT: WIE MIJN LEIDING VOLGT DWAALT NIET EN IS NIET ONGELUKKIG. EN HIJ DIE ZICH AFWENDT VAN MIJN VERMANING: VOORWAAR, ER ZAL VOOR HEM EEN BENAUWD LEVEN ZIJN. EN WIJ ZULLEN HEN VERZAMELEN OP DE DAG DER OPSTANDING, IN BLINDE TOESTAND. HIJ ZAL ZEGGEN: ”MIJN HEER, WAAROM VERZAMELT U MIJ IN BLINDE TOESTAND, TERWIJL IK VROEGER IN STAAT WAS OM TE ZIEN?” HIJ (ALLAH) ZAL ZEGGEN: ” ZO IS HET. ONZE TEKENEN ZIJN TOT JOU GEKOMEN, MAAR JIJ VERGAT ZE, EN ZO WORDT JIJ VANDAAG VERGETEN.”>> Taha vers 123 t/m 126.

Dan volgen nu een aantal manieren dat men in acht kan nemen om bedroefdheid te bestrijden en/of te genezen:

1- Houden van Allah swt;

Een moslim kan zijn geloof enkel op een correcte manier praktiseren als in zijn hart liefde is voor Allah swt, en het is deze liefde voor Allah swt dat vervolgens resulteert in het wegnemen van verdriet/droevenis.

2-smeekbeden verrichten;

Het regelmatig verrichten van smeekbeden (s’ochtends en s’avonds) is een middel tegen bedroefdheid.  Onze geliefde profeet Mohammed vzm heeft ons een zeer krachtige smeekbede geleerd dat wij met zijn allen vaak zouden moeten gebruiken in ons leve. Deze smeekbede luidt alsvolgt: O Allah, ik zoek toevlucht bij U tegen bedroevigheid en bezorgdheid, tegen onvermogen en luiheid, tegen gierigheid en lafheid, tegen verzwakking door leningen, en tegen onderdrukking door onrechtvaardige mensen. (Sahih Bukhari)

3-Optimistisch zijn naar de toekomst;

Door positief in het leven te staan een positief te denken over Allah swt zal een moslim zich ontdoen van bedroefdheid. Er is overgeleverd dat onze profeet Mohammed vzm heeft gezegd dat Allah swt heeft gezegd:” ZOALS MIJN DIENAAR OVER MIJ DENKT, ZO ZAL IK VOOR HEM ZIJN”  (Boukhari & Muslim). De profeet Mohammed vzm hield van optimistisch gedrag/houding.

4- Tevreden zijn met wat Allah swt voor jou heeft bepaald;

Door tevreden te zijn met wat Allah swt voor jou heeft bepaald zorg je ervoor dat je rust krijgt en jouw bedroefdheid wordt weggenomen.Ook  dankbaar zijn voor de zegeningen dat je hebt gekregen van Allah swt neemt bedroefdheid weg. De Almachtige Zegt in Zijn nobele boek:<<”EN (GEDENK) TOEN JULLIE HEER BEKENDT MAAKTE: ”ALS JULLIE DANKBAAR ZIJN, DAN ZULLEN WIJ ZEKER JULLIE (GENIETINGEN) VERMEERDEREN. EN ALS JULLIE ONDANKBAAR ZIJN: VOORWAAR, MIJN BESTRAFFING IS ZEKER HARD”>>  Surat Ibrahim vers 7, en verder in deze Sura in vers 34 Zegt de Almachtige ook: << ”EN ALS JULLIE DE GUNSTEN VAN ALLAH OP WILLEN SOMMEN, DAN KUNNEN JULLIE ZE NIET TELLEN. VOORWAAR, DE MENSEN ZIJN ZEKER ONRECHTVAARDIG, ONDANKBAAR”>>

Onze profeet Mohammed vzm leert ons in hadith het volgende: ”hoe geweldig is de toestand van een gelovige, want zijn toestand is altijd goed, en dit is op niemand van toepassing behalve op de gelovige. Als hem iets goeds overkomt, doet hij dankbetuigingen, en dat is goed voor hem. En als hem iets slechts overkomt, dan verdraagt hij het met geduld , en zal hij daarvoor beloond worden.” (overgeleverd door Muslim)

5- Jezelf niet vergelijken met anderen;

Een verstandige moslim vergelijkt zichzelf niet, en wil niet graag zijn als een ander omdat die persoon aan de buitenkant misschien wel perfect lijkt maar in werkelijkheid in een veel benauwdere situatie bevind als die van jou, dit terwijl Allah swt jou hiervan behoed heeft!

In deze wereldse leven willen we allemaal vanzelfsprekend gelukkig zijn maar helaas bestaat het leven nu ineenmaal ook uit verdriet en droefheid. Een verstandige moslim moet deze kennis altijd bij zich dragen en hierop voorbereid zijn. Want Allah swt zal hoe dan ook Zijn oprechte dienaren testen in dit wereldse leven zodat Hij ze in het hiernamaals zal belonen met de hoofdprijs:

genieten van het eeuwige geluk in het Paradijs!

We vragen Allah swt om ons in deze wereld geluk  te schenken en in het  hiernamaals,

ameen ameen ameen, walhamdoulilahi rabil3aalameen.