Nieuw slachthuis voor Offerfeest in Lange Lobroekstraat ‘2016

Nieuw slachthuis voor Offerfeest in Lange Lobroekstraat

Antwerpen 2060 –Antwerpen krijgt een tijdelijk erkend slachthuis waar tijdens het Offerfeest ritueel en onverdoofd kan worden geslacht. Er zal een capaciteit zijn van 2.800 schapen.

Het nieuwe slachthuis komt in een leegstaand slachthuis aan de Lange Lobroekstraat in Antwerpen. Het zal erkend zijn, maar alleen worden gebruikt op 11, 12 en 13 september tijdens het Offerfeest. Er is een capaciteit van 2.800 schapen die volgens de islamitische riten kunnen worden geslacht. Het is een initiatief van enkele Antwerpenaars die zich verenigden in een burgerplatform.

Het project werd zondagavond voor de eerste keer voorgesteld aan een tiental moskeebesturen in Antwerpen. Dinsdag is er een algemene vergadering met alle moskeebesturen. “We merkten na vorig jaar dat er een grote vraag was binnen de moslimgemeenschap om een dier ritueel te kunnen slachten tijdens het Offerfeest”, zegt Houssin Ben Hadach, woordvoerder van het burgerinitiatief.

Minstens 1.600 schapen

“Er waren veel frustraties na het verdwijnen van de tijdelijke slachtvloeren, waardoor veel mensen niet konden slachten. Daarom namen we met enkele mensen zelf het initiatief. Het project kan echter alleen slagen als er minstens 1.600 schapen worden gekocht bij ons. Alleen dan zijn we uit de kosten. Als we dit aantal niet halen, gaat het initiatief niet door. Daarom betrekken we de moskeebesturen. De eerste reacties zijn positief.” Geïnteresseerde moslims kunnen vanaf woensdag via de website Offerfeestantwerpen.be een schaap bestellen.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) besliste vorig jaar dat onverdoofd slachten niet langer toegelaten was op tijdelijke slachtvloeren. De moslims moesten uitwijken naar erkende slachthuizen, maar de capaciteit was beperkt. De Raad van Theologen besliste dat moslims vrij waren of ze al dan niet een schaap zouden slachten tijdens het Offerfeest.

Vorig jaar was er een initiatief om met de moskeeën een islamitisch slachthuis op te richten. De financiering was toen niet tijdig rond voor het Offerfeest van 2015.

 

http://www.gva.be/cnt/dmf20160612_02336177/nieuw-slachthuis-voor-offerfeest-in-lange-lobroekstraat