Offerfeest Antwerpen ‘2015 / Artikel van gva.be-CD&V fluit Weyts terug over ritueel slachten

CD&V fluit Weyts terug over ritueel slachten

Vandaag om 06:21 | Bron: BELGA

Een algemeen verbod op ritueel slachten, zoals minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil, is niet voor deze legis­latuur. Binnen de Vlaamse meerderheid stuit hij op een njet, schrijven de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad dinsdag. “Wij vinden het belangrijk dat de godsdiensten hun rituelen kunnen behouden”, zegt CD&V-parlementslid Sonja Claes in de krant. Tegelijk blijkt Europa zich soepel te tonen over tijdelijke slachtvloeren.

Na de juridische stappen van de moslimgemeenschap tegen het verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren, koos Ben Weyts (N-VA) voor de vlucht vooruit. De minister van Dierenwelzijn pleit ervoor het verbod op termijn uit te breiden naar de erkende slachtvloeren.

Maar dat zal in elk geval niet meer deze legislatuur zijn, zegt CD&V-parlementslid Sonja Claes. “Weyts wil veel verder gaan dan de ­Europese richtlijn, die stelt dat er nog wel ritueel geslacht mag worden, maar dan enkel in ­erkende slachthuizen.” Voor CD&V is dat de lijn die de partij zal aanhouden. “Zo geef je aan moslims, maar ook aan joden, de mogelijkheid om de riten uit hun godsdienst te behouden”, zegt Claes.

Intussen blijkt uit een nagelnieuw verslag van de Europese Commissie dat de toezichter geen fundamentele problemen ziet in het inrichten van tijdelijke slachtvloeren, schrijft de krant. “Ook al zijn ze niet in de regel met de Europese verordening, er wordt veel moeite gedaan om de voorschriften te respecteren”, luidt het. De Commissie beveelt niét aan om de tijdelijke vloeren te verbieden, ze laat ze oogluikend toe.

 

 

 

http://www.gva.be/cnt/dmf20150811_01813380/cd-v-fluit-weyts-terug-over-ritueel-slachten