Offerfeest Antwerpen ‘2015 / Artikel van gva.be-“Geen slachtplaats voor 4500 schapen in Antwerpen”

27/08/2015 om 05:00 door dirk hendrikx

De spanningen nemen toe in de aanloop naar het Offerfeest op 23 september. Minister Ben Weyts (N-VA) zegt dat er voldoende capaciteit zal zijn, de moslims zeggen dat er alleen al in Antwerpen voor 4500 schapen geen slachtplaats is.

Er was een uitzonderlijke bijeenkomst van de bevoegde commissie van het Vlaamse Parlement gisteren over het Offerfeest, maar de vraagtekens zijn alleen maar groter geworden. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts maakte duidelijk dat hij blijft bij zijn verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren. Het ritueel slachten mag alleen in ‘gewone’, erkende slachthuizen. Zo vallen duizenden slachtplaatsen weg over heel Vlaanderen, maar de minister verwacht toch weinig of geen capaciteitsproblemen.

Voor Antwerpen kan een eventueel overschot volgens Weyts worden opgevangen door uit te wijken naar Nederland en door het Offerfeest te spreiden over drie in plaats van twee dagen.

“Slachten in Nederland kan”, zegt woordvoerder Jeroen Tiebout. “Alleen verplicht de wet dat vlees dat de grens overkomt, tot 7 graden wordt gekoeld. Daarop vragen we nu een uitzondering bij de federale regering.”

Vertekende cijfers

Tiebout zegt dat tot nu 2000 moslims zich hebben gemeld om een schaap te slachten in de provincie.

De moslimgemeenschap steigert bij de uitleg. “Het is nog vakantie. Vorig jaar hebben in totaal bijna 7500 moslims alléén al in de stad een schaap geslacht”, zegt Radi Elhassan, voorzitter van de Liga van Moskeeën en Islamorganisaties van de provincie Antwerpen.

“Die 2000 zijn dus totaal niet realistisch. Van die 7500 zijn er zo’n 4500 geslacht op tijdelijke vloeren, in Antwerpen of bij boeren buiten de stad. Dit jaar kunnen we alleen terecht bij slachthuis Salembier. Daar zijn vorig jaar 3010 schapen geslacht. Zelfs al gaan we nu naar drie dagen Offerfeest, dan zitten we nog met een overschot tot 4500 schapen, omdat nu de schapen vanuit praktisch héél de provincie naar Salembier moeten.”

De moslims zijn hoe dan ook gekant tegen een driedaags feest: “Moeten de kinderen dan drie dagen van school wegblijven?”

De moslimgemeenschap overweegt om op 1 september naar het gerecht te stappen als er niks verandert.

 

 

http://www.gva.be/cnt/dmf20150826_01836067/geen-slachtplaats-voor-4500-schapen-in-antwerpen