Antwerpse imams ‘2016-Artikel van gva.be

 

Antwerpse imams: “Wij kunnen en willen een deel van de oplossing zijn”

Gisteren om 20:22 door Sacha Van Wiele

 

Antwerpen –

Zestien Antwerpse imams hebben maandag een attest Maatschappelijke Oriëntatie en Nederlands ontvangen. De cursussen begonnen in februari. Niet één deelnemer haakte af.

De geïntegreerde cursus Maatschappelijke Oriëntatie en Nederlands tweede taal voor imams is een proefproject, dat Vlaanderen subsidieert. Atlas, het Antwerps centrum voor Integratie en Inburgering, zorgt voor de praktische organisatie.

Heel wat imams komen uit het buitenland. Zij kennen het reilen en zeilen niet van de samenleving waarin ze werken. Meestal spreken ze ook de taal niet of onvoldoende. Daardoor kunnen ze hun rol als brugfiguur niet vervullen.

“Tijdens de cursus geven we de imams inzicht in de Vlaamse samenleving”, zegt projectcoördinator Abdelhak Boukabous bij Atlas. “De cursus duurt vier maanden. De deelnemers komen driemaal per week samen. In totaal duurt de cursus 132 uur, waarvan 24 sessies maatschappelijke oriëntatie en 20 sessies Nederlands. Daarin komen onder meer de geschiedenis van België, de scheiding Kerk en Staat, de democratische rechtsstaat, de levensbeschouwingen en de organisatie van het onderwijs aan bod.”

Deel van oplossing

“De thema’s zoals opvoeding, radicalisme en diversiteit waren zeer leerzaam”, zegt imam Mohamed Bouozan uit Deurne. “Lange tijd heeft de overheid niets ondernomen om de imams te betrekken bij het oplossen van deze maatschappelijke problemen. Vanuit de overheid en de samenleving was er weinig erkenning voor imams. Wij willen nu aan iedereen duidelijk maken dat wij een deel van de oplossing kunnen en wensen te zijn.”

 

 

http://www.gva.be/cnt/dmf20160523_02303471/antwerpse-imams-wij-kunnen-en-willen-een-deel-van-de-oplossing-zijn