En wij hebben jou ( oh Mohammed) slechts gezonden als een barmhartigheid voor de werelden 23/01/2015

Vrijdagpreek 23.01.2015

En wij hebben jou ( oh Mohammed) slechts gezonden als een barmhartigheid voor de werelden.

Wij zijn nog altijd bezig met de waardevolle eigenschappen van de laatste profeet de profeet Mohammed vrede zij met hem, we gaan het vandaag over de barmhartigheid van de profeet vrede zij met hem hebben.

Allah de verhevene verwijst in de koran naar deze barmhartigheid in vers 106 van Soerah Al-Anbia  dat wij vandaag als onderwerp van onze preek gekozen hebben en zei: ” En wij hebben jou ( Oh Mohammed) slechts gezonden als een barmhartigheid voor de werelden». Aboe Horaira mag Allah tevreden zijn met hem overleverde dat de profeet vrede zij met hem zei: “Ik ben slechts een geschonken genade” overgeleverd door Addaaramie en Al-Hakim en Attabarani.                                                              Deze barmhartigheid is voor iedereen bedoeld, zowel voor kinderen als volwassenen, voor mannen als vrouwen, voor verwanten als niet verwanten, voor de vrienden als de vijanden, voor alle klassen van de maatschappij. Deze genade is niet voor een bepaalde tijd of plaats maar het is algemeen en uitstrekt vanaf de zending van de profeet Mohammad vrede zij met hem tot de laatste dag en het is bedoeld voor alle mensen. Hier zijn enkele voorbeelden van barmhartigheid van de profeet vrede zij met hem gebaseerd op zijn uitspraken en daden.

Barmhartigheid met kinderen en volwassenen:                                               in sunan Attarmidie Anas iben Malik overleverde dat de profeet vrede zij met hem zei: “Wie geen genade toont aan onze jongeren of de rechten van onze ouderen niet erkent, is geen van ons”

In sahih Al-boekharie overleverde Aboe Huraira dat Allah’s Boodschapper (saws) Al-Hassan iben Ali kuste terwijl Al-Aqra iben Habis At-Tamimi bij hem zat. Al-Aqra zei: “Ik heb tien kinderen en ik heb nog nooit één van hen gekust.          Allah’s Boodschapper (saws) keek naar hem en zei: wie niet barmhartig is naar anderen, zal ook niet barmhartig (door Allah) behandeld worden.”

 

 

Barmhartigheid met de overtreder:                                                                   toen een Arabier uit de woestijn in de moskee plaste en de metgezellen hem wilden straffen maar de profeet (saws) zei: “Onderbreek hem niet en toen hij met plassen klaar was riep de profeet (saws) hem en leerde hem aan op een zachte en vriendelijke manier dat zijn daad onaanvaardbaar en onaangepast is in de moskee.”

 

Barmhartigheid met de gebed verrichters:                                                          In de twee sahihs (sahih moslim en sahih boekharie) Abie Masaoed Al-Ansarie overleverde dat de profeet (saws) zei: “Oh mensen er zijn tussen jullie de afstoters, Wie van jullie de mensen voorgaat in het gebed, laat hem het hen vergemakkelijken, want onder hen tref je de zwakke, de bejaarde en de druk bezette”.

Barmhartigheid is verlengd tot de dieren:

Er was een man onderweg die erg dorstig was. Toen hij bij een put aangekomen was, daalde hij erin af en kwam er weer uit, na wat gedronken te hebben, zag hij een hond met zijn tong uit zijn mond die vanwege extreme dorst probeerde de modder op te likken. De man zei: deze hond heeft net een dergelijke dorst als ik die had. Dus hij daalde nog een keer in de bron af en vulde zijn leren sok met water en kwam met deze tussen de tanden omhoog en gaf de hond wat te drinken. Allah waardeerde deze handeling en vergaf hem zijn zonden.” Zij zeiden: “O Boodschapper van Allah, is er voor ons beloning voor goedheid tegenover dieren?” Hij antwoordde: “Er is een beloning voor vriendelijkheid voor ieder levend dier.”

Alleen die barmhartigheid dat we uit de uitspraken en de daden van de profeet (saws) kunnen halen was geen huichelarij maar wel aangeboren, spontaan en natuurlijk in alle situaties, omstandigheden en gelegenheden.

Wij moeten onze profeet als voorbeeld nemen zodat Allah ons genade schenkt.