Vergevensgezindheid en tolerantie 16/01/2015

Vergevensgezindheid en tolerantie.

Vergeving en tolerantie zijn eigenschappen die de profeet (saw) ons heeft onderwezen en die zijn leven kenmerkten.  Allah (swt) zegt in Zijn nobele Boek: “AANVAARD DE VERONTSCHULDIGING EN ROEP OP TOT HET BEHOORLIJKE EN WEND JE AF VAN DE ONWETENDEN.” (Surat A-Araaf vers 199). Eenmoslim die tolerant is ,is geliefd en dierbaar bij de mensen en krijgt tevens ook veel beloning in het Hiernamaals.  Allah (swt) zegt in Zijn Nobele Boek:” MAAR WIE VERGEEFT EN VERZOENT: ZIJN BELONING IS BIJ ALLAH”(Surat a-Shuraa vers 40). Allah de Almachtige spoort ons ook aan om tolerantte zijn,de Almachtige zegt:EN HET GOEDE EN HET KWADE ZIJN NIET GELIJK:BEANTWOORD(HET KWADE) MET WAT BETER IS,DAN ZAL DEGENE MET WIE JE IN VIJANDSCHAP LEEFDE ALS EEN OPRECHTE VRIEND WORDEN”.(Surat Fussilat vers 34)  Vergeving en tolerantie zijn kenmerken van de vrome aanbidders van Allah (swt).  Allah swt zegt in Zijn Nobele Boek: “ EN HAAST JULLIE NAAR VERGEVING VAN JULLIE HEER EN (NAAR HET) PARADIJS,DAT NET ZO WIJD IS ALS DE HEMELEN EN DE AARDE,GEREEDGEMAAKT VOOR DE MOETAQOEN)”.(Surat Al-Imraan vers 133/134).

Anas ibn Malik (ra) zei: “Ik liep met de boodschapper van Allah swt terwijl hij een jas van Nadjran met een dikke rand droeg, toen kwam een bedoeïen en greep hem hard bij de rand van zijn jas en zei:  “ Oh Mohammed geef bevel  dat men me iets van het geld van Allah dat je hebt geeft. De profeet (saw) draaide zich naar hem, glimlachte en beval om hem geld te geven. (Overgeleverd door Alboukhari en Moslim).

Abou Horaira (ra) verhaalde dat de profeet (saw) heeft gezegd: “Uw rijkdom vermindert niet door het geven van sadaqa (liefdadigheid), en wie anderen vergeeft  Allah geeft hem meer eer. (Overgeleverd door Moslim).

Abou Bakr As-Seddiq (ra) had een neef genaamd Mistah ibn Athatha, Abou Bakr verstrekte zijn levensonderhoud en behandelde hem als zijn eigen kind en heeft hem altijd beschermd. MaarMistah ibn Athatha voegde zich bij de huichelaars die de dochter van Abou Bakr Aicha (ra) de vrouw van de profeet (saw) beschuldigden van het plegen van overspel. Abou Bakr werd boos en zwoer nooit aan Mistah alimentatie te geven, met betrekking tot deze gebeurtenis werd aan onze Profeet Mohamed vzm de volgende vers geopenbaard:

“ EN LAAT HEN VAN JULLIE DIE BEMIDDELD EN GEFORTUNEERD ZIJN NIET ZWEREN NIET UIT TE GEVEN AAN DE VERWANTEN”(surat a-Nour vers 22) Toen Abou Bakr deze openbaring hoorde schoten de tranen in zijn ogen en zei: ‘ik zal de alimentatie verdubbelen en toen vergaf Abou Bakr  hem.

De ongelovigen van Mekka hadden de Profeet Mohamed (saw) verdreven uit zijn stad en hem en de metgezellen veel leed aangedaan.Toen de Profeet vzm als zegevierende overwinnaar terugkeerde naar Mekka zijn geboortestad zei hij tegen deze ongelovigen: “wat denken jullie dat ik met jullie zal gaan  doen?”  ze zeiden:  “Alleen goed, o edele broer, en zoon van een  nobele broer”. Hij zei: “ Gaan jullie heen , jullie zijn vrij”. Hij heeft hen gerust gesteld en voegde eraan toe: “Wie in zijn huis blijft is veilig,  wie het Heilige huis van Allah binnentreed is veilig en wie in het huis van Aboe Soefyanbinnentreed is veilig.”  Dit is de grootste vorm van tolerantie en vergeving: tolerantie wanneer je in staat bent om  dit te doen.

Afsluitend vragen we iedereen van ons om het voorbeeld van de Profeet (saw)  te volgen door vergeving en tolerantie toe te passen in ons leven . Tolerantie en vergeving binnen het huwelijkbrengt stabiliteit en geluk, tolerantie en vergeving tussen de ouders en de kinderen brengt ook geluk in het hele gezin en ook tussen familie, vrienden en buren. Iedereen maakt weleens fouten,en net zoals wij willen dat ons vergeven wordt zo moeten wij ook terug vergevingsgezind zijn tolerant en verontschuldigingen van mensen accepteren. Moge Allah swt ons vergeving en tolerantie schenken en onze gebeden verhoren, Amin wa lhamdoelillahi rabbi laalamien