Enkele epigrammen ( beknopte en kernachtige gesprekken) van de profeet Mohammed(Vzmh)

Enkele epigrammen ( beknopte en kernachtige gesprekken) van de profeet Mohammed (Vzmh)

 

Allah de Almachtige heeft aan Zijn profeet Mohammed (Vzmh) een geweldige gave verleend, het was een capaciteit om belangrijke betekenissen en boodschappen in korte en kernachtige zinnen uit te drukken en dat noemt men epigrammen.

Een voorbeeld hiervan wat een geleerde ons over het goede vertelt. Het goede werd vertakt (afgeleid) van vier Hadiths van epigrammen van de profeet Mohammed (Vzmh)

De eerste: de profeet (Vzmh)  zei Wie in Allah en de Laatste Dag gelooft,  dient het goede te zeggen of te zwijgen.

het tweede: wat de profeet (Vzmh)  tegen de man die advies vroeg gezegd heeft. Hij zei: “Word niet boos

De derde: de profeet (Vzmh)  zei: Niemand van jullie gelooft (werkelijk) totdat hij voor zijn broeder wenst wat hij voor zichzelf wenst.

De vierde: de profeet (Vzmh)  zei Het behoort tot iemands correcte Islam, dat hij zich niet bemoeit met datgene wat hem niet aangaat.

De inzet voor de moraal die in deze Hadith bevinden heeft een positieve invloed op de  persoonlijkheid van de moslim en moslima en weerspiegelt zich positief op het gezin en maatschappij. Deze Hadiths  bespreken sommige regels om ons tong te houden en na te denken vooraleer we iets zeggen; als het goed is  mag men het zeggen maar als het slecht is dan is  het zwijgen beter. Allah beoordeelt iedereen op wat ze uitspreken, Allah  (swt) zei: Is geen woord dat hij uit, of aan zijn zijde bevindt zich een waker die gereed is .

De profeet (vzmh) gaf een raad aan mua°ad ibn jabal  ( معاذ بن جبل رضي الله عنه ), hij verwijst naar zijn tong en zei: Beheers dit. Mua°ad  vroeg: O Profeet van Allah (vzmh), worden wij dan verantwoordelijk gehouden voor datgene wat wij uitspreken? Hij zei: Had je moeder jou maar verloren! Waardoor zouden de mensen anders op hun gezichten -of hij zei- op hun neuzen in het Hellevuur worden geworpen dan door de oogsten van hun tongen? 

Men leert ook van zijn advies om niet boos te worden en het belang van je eigen te beheersen en de woede te stoppen omdat het oorzaak is van alle ellende onder andere geschillen  baarmoederbreuk ( breuk aan verwantschapsrelaties ), ongehoorzaamheid aan de ouders, scheiding en moord en schade aanbrengen aan anderen. Allah (swt) raadt ons aan om bij woede toevlucht te zoeken bij Allah van de satan. Allah (swt) zei: en wanneer een verzoeking van satan jou treft zoek dan toevlucht bij Allah: waarvoor, Hij is de Alhorende, de Alwetende

Wat maakt de mens gerust wat betreft zijn relatie met anderen, is die laatste te bouwen door het goede te wensen voor anderen zoals je het voor jezelf wenst en het slechte voor hun haten zoals je het voor jezelf haat. Wie dat kan realiseren  zijn hart wordt puur, zuiver, gereinigd van alle onzuiverheden. Bovendien mag de moslim  zich niet bemoeien met hetgene dat hem niet aangaat zodat hij zijn relatie met andere mensen niet verliest.

Deze zijn heel belangrijke eigenschappen en gouden adviezen uitgedrukt in korte zinnen met een enorme betekenis. Proficiat voor degene die deze eigenschappen hebben, deze leidt  de persoon die deze toepast naar het goede en blijheid in dit leven en leidt ook naar het gezelschap met de profeet (Vzmh) in het paradijs.

Moge Allah ons laten behoren tot diegenen die het woord horen

en daarna het beste ervan volgen, ze zijn degenen die Allah heeft geleid en ze zijn de bezitters van verstand. Amien Amien