Vrijdagpreek 03 juni 2022

De negatieve impact van alcohol en drugs op de samenleving

 

Een van de grootste zegeningen dat Allah swt ons heeft gegeven, is ons verstand. Ons verstand waarmee onze intelligentie wordt bepaald, waarmee we tot onze bewustwording komen, waarmee we het goede van het slechte kunnen onderscheiden en de juiste beslissingen kunnen maken.

Als we deze zegen verliezen – waarbij we eigenlijk nooit bij stilstaan – zal het grootste deel van ons lichaam niet correct kunnen functioneren. De zintuigen zullen niet meer kunnen volgen met ons verstand, waardoor we de controle over ons zelf kunnen verliezen.

Alcohol is een vorm van bedwelmende middel, dat voor de komst van de Islam veel werd  geconsumeerd. De mensen kwamen samen bijeen en dronken alcohol tot ze niet meer bij bewust zijn van hun daden, hierdoor verloren ze de controle over hun zintuigen en verstand.

Allah de Verhevene zegt in soerah al Maaidah vers 90:

يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓاْ إِنَّمَا ٱلۡخَمۡرُ وَٱلۡمَيۡسِرُ وَٱلۡأَنصَابُ وَٱلۡأَزۡلَٰمُ رِجۡسٞ مِّنۡ عَمَلِ ٱلشَّيۡطَٰنِ فَٱجۡتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمۡ تُفۡلِحُونَ

O jullie die geloven! Voorwaar, (alle) bedwelmende middelen, het gokken, de afgodsbeelden en de lotspellen zijn slechts onreinheden die tot het werk van de Satan behoren. Vermijdt deze (zaken) dus. Hopelijk zullen jullie welslagen.

Vandaag zijn er verschillende vormen van bedwelmende middelen, niet alleen vloeibaar zoals alcohol, maar ook verschillende soorten drugs. Het komt erop neer dat alles wat het geheugen, verstand en zintuigen aantast, verboden is.

De profeet vrede zij met hem heeft verteld dat: “Elke bedwelmend middel is verboden”

Het is ons niet onbekend dat elke vorm van drugs een zeer negatieve impact heeft op de individu en op de samenleving. Je maakt sociale relaties kapot, je verliest je job, je kan verslaafd geraken, je kan niet meer normaal functioneren in een gemeenschap. Je zal zelfs illegale manieren proberen om aan geld te geraken om je verslaving verder te zetten!! Dit is de trage dood of beter gezegd, zelfmoord!

Allah de Verhevene die altijd Barmhartig met ons is, verteld ons in soerah an Nisaa vers 29:

وَلَا تَقۡتُلُوٓاْ أَنفُسَكُمۡۚ إِنَّ ٱللَّهَ كَانَ بِكُمۡ رَحِيمٗا

“… en doodt elkaar niet. Allah is voor jullie barmhartig.”

Verder zegt Allah de Verhevene in soerah al Baqarah vers 195:

وَلَا تُلۡقُواْ بِأَيۡدِيكُمۡ إِلَى ٱلتَّهۡلُكَةِ وَأَحۡسِنُوٓاْۚ إِنَّ ٱللَّهَ يُحِبُّ ٱلۡمُحۡسِنِينَ

“en stort jullie niet eigenhandig in de ondergang, en doet goed. Allah bemint hen die goed doen”

Elk persoon die meewerkt aan het verzenden, importeren, kopen, verkopen van bedwelmende middelen is een volwaardige deelnemer aan dit vergif en zal op de dag der opstanding verantwoording moeten afleggen aan Allah swt.

Het is mijn taak, jullie taak, de taak van iedereen, ouders, vrienden, collega’s, leraren, dokters om onze gemeenschap alert te houden van deze zaken en de jeugd hier van weg te houden!

Moge Allah swt ons behoeden voor deze gevaren, en ons hiertegen beschermen. Moge Allah swt het van ons accepteren, ameen.

En alle lof behoort tot Allah de Heer der werelden.