Vrijdagpreek 19 januari 2024

Een gezegende handel

 

De islam heeft de koop -en verkooptransacties gereguleerd en georganiseerd, zodat iedereen die handel wil drijven, weet wat er van hem verwacht wordt en waaraan hij begint.

Ten eerste is handel gebaseerd op wederzijdse toestemming en dit vormt dan ook de basis. Allah de Verhevene zegt in surat An-Nisaa vers 29.

يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ لَا تَأۡكُلُوٓاْ أَمۡوَٰلَكُم بَيۡنَكُم بِٱلۡبَٰطِلِ إِلَّآ أَن تَكُونَ تِجَٰرَةً عَن تَرَاضٖ مِّنكُمۡۚ

“O jullie die geloven! Eet niet onrechtmatig van elkaars eigendommen, behalve als het handel met wederzijdse overeenstemming onder jullie is”

Er werd aan de profeet vrede zij met hem de vraag gesteld over welke verdiensten het beste zijn. De profeet vrede zij met hem antwoordde dat het werk van een persoon die het met eigen handen, moeite en inzet heeft verricht, een gezegend verdienste is.

Een verkoop moet altijd gebaseerd zijn op eerlijkheid en wederzijds vertrouwen. Alsook moet een verkoop vrij zijn van fraude, bedrog en andere negatieve zaken. Eerlijkheid is een reden om een succesvolle zaak te hebben.

De profeet vrede zij met hem heeft gezegd: “de koper en verkoper staan vrij om een deal te sluiten, zolang ze aan het onderhandelen zijn. Wanneer ze erna tot een overeenkomst komen, moet dit in alle eerlijkheid en transparantie gebeuren”.

Een correcte weegschaal hebben

Allah de Verhevene zegt in surat Ar-Rahmaan vers 9

ٱلۡمِيزَانَ تُخۡسِرُواْ وَلَا بِٱلۡقِسۡطِ ٱلۡوَزۡنَ وَأَقِيمُواْ

“En houdt de weegschaal in evenwicht met rechtvaardigheid, en breng geen afwijkingen in het evenwicht”

Zo heeft Allah de Verhevene ook degenen die vals spelen met de weegschaal gewaarschuwd in surat al Mutaffifien versen 1 tot 6:

يَظُنُّ أَلَا* يُخۡسِرُونَ وَّزَنُوهُمۡ أَو كَالُوهُمۡ وَإِذَا* يَسۡتَوۡفُونَ ٱلنَّاسِ عَلَى ٱكۡتَالُواْ إِذَا ٱلَّذِينَ *لِّلۡمُطَفِّفِينَ وَيۡلٞ ٱلۡعَٰلَمِينَ لِرَبِّ ٱلنَّاسُ يَقُومُ يَوۡمَ* عَظِيمٖ لِيَوۡمٍ* مَّبۡعُوثُونَ أَنَّهُم أُوْلَٰٓئِكَ

Wee de zwendelaars! Degenen die wanneer zij mensen voor zich laten wegen de volle maat eisen.. Maar wanneer zij voor anderen afmeten of voor hen afwegen, benadelen zij hen. Denken zij dan niet dat zij zullen herrijzen? Op een grote Dag? Een Dag waarop de mensen voor de Heer der Werelden staan?

Je plichten nakomen als moslim

Een handelaar mag zijn plichten tegenover Allah swt niet verwaarlozen, zo moet hij het dagelijks gebed onderhouden. Allah de Verhevene zegt in surat An-Noor vers 37

ٱلصَّلَوٰةِ وَإِقَامِ ٱللَّهِ ذِكۡرِ عَن بَيۡعٌ وَلَا تِجَٰرَةٞ تُلۡهِيهِمۡ لَّا رِجَالٞ

“(Door) mannen die niet door handel en niet door verkoop worden afgeleid”

Alsook mag een handelaar het vrijdaggebed niet vergeten.

Allah de Verhevene zegt in surat al Jumu3a vers 11

ٱلتِّجَٰرَةِۚ وَمِنَ ٱللَّهۡوِ مِّنَ خَيۡرٞ ٱللَّهِ عِندَ مَا قُلۡ قَآئِمٗاۚ وَتَرَكُوكَ إِلَيۡهَا ٱنفَضُّوٓاْ لَهۡوًا أَوۡ تِجَٰرَةً رَأَوۡاْ وَإِذَا ٱلرَّٰزِقِينَ خَيۡرُ وَٱللَّهُ

“En als zij handel of amusement zien, gaan zij daarheen en laten jou staan (in het gebed). Zeg: “Dat wat Allah heeft is beter dan het vermaak of de handel! En Allah is de beste der Voorzieners.”

Geen handel in verboden zaken

Alles wat in strijd is met de Islamitische richtlijnen en regels, dient men achterwege te laten en is ten strengste verboden om hiermee handel te drijven. Zoals is het onder andere verboden om drugs te verkopen, alcohol, verboden vlees, en alles wat de gezondheid van een individu of gemeenschap kan schaden of slecht beïnvloeden.

Eerlijke prijzen

Geen absurde prijzen aanrekenen maar eerlijke prijzen hanteren, dit, terwijl je weet dat het levensonderhoud al zo duur is.

Barmhartigheid tonen jegens de kopers en proberen rekening te houden met hun situatie of hun levensstandaard.

Tot slot kunnen we concluderen dat het vergemakkelijken van de handel tot meer zegeningen zal leiden. Zeker als de handelaar vergevingsgezind is en zijn kopers zacht behandeld. De profeet vrede zij met hem heeft gezegd : “Moge Allah genade hebben met een man die genadig is wanneer hij verkoopt, wanneer hij koopt en wanneer hij leent. Ameen.