Vrijdagpreek 26 januari 2024

Smeekbede tussen twee neerknielingen

 

Vandaag spreken we over een kort en allesomvattend smeekbede dat vijf verzoeken bevat, waarmee een moslim alles kan verkrijgen waar hij naar verlangt en hoopt op goedheid en geluk, zowel in dit leven als het hiernamaals.

In Sahih Muslim staat vermeld dat Tareq ibn Ashyam zei dat een man naar de Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) kwam en hem vroeg: “O boodschapper van Allah, hoe moet ik spreken tot Allah (swt), als ik mijn Heer vraag?” De Profeet antwoordde: “Zeg: ‘O Allah, vergeef mij, wees barmhartig voor mij, bescherm mij, voorzie mij, en (hij toonde zijn vier vingers, behalve de duim)’. Daarna zei hij: ‘Deze woorden brengen het goede voor jou in dit leven en het hiernamaals.'”

Als bevestiging van het belang van het smeekbede met deze woorden, leert de Profeet (vrede zij met hem) het aan elk man die zich tot de islam bekeerd en benadrukt ook deze op om het te gebruiken in de gebeden, bij het zitten tussen de twee buigingen.

Wanneer we de vijf verzoeken zien in dit smeekbede, realiseren we ons dat elk verlangen van de mens erin vervat is.

Bijvoorbeeld, het verzoek om vergeving en genade is niet alleen voor de overledenen, maar ook voor de levenden, zoals duidelijk wordt uit de formulering die de Profeet (vrede zij met hem) leerde aan Abu Bakr (moge Allah tevreden zijn met hem): ‘O Allah ik heb mezelf enorm onrecht aangedaan, en niemand kan zonden vergeven behalve U, dus schenk mij vergeving van U en wees mij genadig. U bent inderdaad de Vergevensgezinde en de Barmhartige.’ De smeekbede hiervoor werd uitgesproken op de tong van onze vader Adam en onze moeder Eva,(vzm) in de Koran: ( Zij zeiden (beiden) “ Onze Heer, wij hebben onszelf onrecht aangedaan. En als U ons niet vergeeft en ons niet begenadigt, dan behoren wij zeker tot de verliezers.”) Surat AL-A“raaf vers 23.

Dit smeekbede omvat ook smeekbeden om leiding, zoals te vinden in elk gebedseenheid bij het reciteren van Surat Al-Fatiha: (“Leid ons op het rechte pad.”  Surat Al-Fatiha vers 6).

Verder omvat het smeekbeden om bescherming tegen kwaad, onheil en ziekten, zoals de dagelijkse ochtend- en avond smeekbeden die de Profeet (vrede zij met hem) deed. Zowel in de ochtend als in de avond reciteerde de profeet deze smeekbede: (“O Allah, ik ben een zegen, welzijn en bescherming van u geworden, dus voltooi uw zegeningen, welzijn en bescherming voor mij in deze wereld en het hiernamaals.”)

Ten slotte omvat ook dit smeekbede voor voorziening, waarbij opgemerkt moet worden dat voorziening niet beperkt is tot financiële welvaart. Het begrip voorziening is breder en omvat zowel welvaart, gezondheid, een deugdzame echtgenote, een rechtvaardige echtgenoot, genadevolle kinderen, veiligheid en gezondheid. Dit smeekbede is allesomvattend voor al deze zegeningen.

Ik hoop dat iedereen dit smeekbede memoriseert en het in zowel het gebed als buiten het gebed gebruikt. O Allah, vergeef ons, wees genadig voor ons, leid ons, bescherm ons en voorzie in onze behoeften, Ameen.